Proefnotities wijnen en wijn-spijs combinaties
KYRA VAN LISSUM
Mousserend
8 Bulles de Miel, Champagne Vincent Couche, Aube, Frankrijk
72% Pinot Noir, 28% Chardonnay, biologisch: beschaafde geur, goed sap, mooie gerijpte fruittonen. Prettig doordrinkbaar, verteerbaar, heel schoon en elegant.
8 Cuvée Perle de Nacre, Blanc de blanc, Champagne Vincent Couche, Aube, Frankrijk
Chardonnay, biologisch: fijne geur en mousse, sappige aanzet, mooi toegangkelijk middenpalet, uitstekende zoet-zuurbalans, mooie bitters, schoon verteerbaar, veel lengte.
8- Brut Nature de Mareuil “les Blanciens”, Champagne R. Pouillon, Valle de Marne, Frankrijk
50% Pinot noir, 50% Chardonnay, de druivenstokken zijn naar het zuiden gericht waardoor zij veel zon hebben: mooie kleur, licht oranje, goed sap, zoet-zuurbalans is goed, kruidige onderlaag, verfrissend bittertje naar het einde, opwekkend, veel lengte.
7,5 Brut Cuvée de Reserve, Champagne R. Pouillon, Valle de Marne, Frankrijk
15% Pinot meunier, 70% Pinot noir, 15% Chardonnay, biodynamisch: mooie geur, fijne mousse, goed sap, aangenaam bittertje, subtiel zoetje, plezierige wijn, veel lengte.
7+ Rosé millésime 2004, Champagne Vincent Couche, Côtes de Bar, Frankrijk
83% Pinot noir, 17% Chardonnay, biologisch: veel kleur, fruitig, goed sap, correcte zoet-zuurbalans, aardse tonen, goede kruidigheid, fraîcheur, schoon en opwekkend van smaak, mooie lengte.
Hieronder de twee mooiste wijn-spijservaringen van het champagne diner van restaurant Amaron en Dis donc
Terrine van Ganzenlever met gepocheerde peer en brioche, gemarineerd met gember. Dit gerecht ging erg goed samen met Brut Cuvée de reserve, Champagne R. Pouillon, Valle de la Marne, Frankrijk. Het zoetje zorgt voor ronde tonen, ook met de peer in het gerecht. Dit gaat erg goed samen met deze champagne. Fruit en verteerbare tonen treden naar voren. De amuse is niet te groot wat erg prettig is!
Gebakken jonge makreel met Pata negraham, polenta, witte duiven en vinaigrette van kerrie. Mooie combinatie met de Cuvée Perle de Nacre, Blanc de blanc, Champagne Vincent Couche, Aube, Frankrijk. De mineralige en ziltige componenten waren zeer aangenaam. Er was een hint van appelmoes. Het is hier erg belangrijk dat de champagne koel wordt geserveerd. Dan is er een mooiere totaalbeleving. De zuren zorgen voor frisheid en balans. Een complexe, interessante combinatie!
LEES HET HELE ARTIKEL VAN HET ROTTERDAMS CHAMPAGNE DINER IN DE PROEFKRANT