RATAFIA


 
 

RATAFIA CHAMPANOIS
Is een heerlijke zacht zoete alcoholische drank die oorspronkelijk van oudsher al in de Champagne regio werd gemaakt nog voor dat er in de champagne regio de bekende mousserende wijn werd geproduceerd.
Ratafia is in tegenstelling tot de mousserende champagne een zacht zoete versterkte wijn zonder bubbels.

De naam is afgeleid van het Latijnse huwelijk "Res Rata fiat", wat ‘De zaak is beklonken’ betekent.
In de Victoriaanse Engeland kwam deze drank op tafel aan het einde van het diner als men een overeenkomst had gesloten. 
Het komt voor in het hele mediterrane gebied. Er zijn slechts 2 ratafia’s met een Appellation d'Origine Contrôlée; de Ratafia de Champenois en de Ratafia de Bourgogne.

Ratafia de Champagne wordt gemaakt met dezelfde druiven waar ook de champagne van word gemaakt.
Deze druiven kunnen per badge in vier verschillende opeenvolgende stadia worden geperst.
Om champagne te maken gebruikt men de 1e (cuvée) en de 2e (taille) persing van de druiven. De 3e persing heeft voor de champagne vaak te veel smaak en bitters door het persen van de schilletjes en de steeltjes.
De 3e persing word gebruikt om ratafia van te maken.
Van de druivenschillen creëert men weer twee verschillende destillaten. Marc de champagne of Fine de champagne.

Ratafia smaakt naar:
Fruitig, zacht zoet, abrikoos, amandel met een zeer prettig fris fruitige afdronk. 
De Pinot Noir en Meunier versie is net zo zacht zoet en heeft aroma’s van zwart fruit, vijg, noten. 
De afdronk is net zoals de Chardonnay variant met een prettig zacht zoet frisje.

Hoe maken ze ratafia:
Bij gewone wijn is eerste stap. Het geperste druivensap te vergisten naar wijn. Er zijn vele variaties mogelijk. De keuze is aan het talent van de wijnmaker.
Tijdens het proces waarin Ratafia word gemaakt, vindt er geen vergisting plaats. Het fermentatie proces word gestopt door alcohol toe te voegen aan het druivensap.
Hiermee worden deze gistcellen voor de gek gehouden en zullen niet gaan fermenteren. De gistcellen ​reageren nu op de alcohol in de toegevoegde destilaat  ( Marc de Champagne 46% alc. of Fine de champagne 40% alc. )
De natuurlijke suikers in het sap blijven behouden en het fermentatieproces begint niet of word gestopt door de alcohol.
Zo houden we dus een heerlijk zacht zoete ratafia over van ongeveer tussen de 16% en 22% alc.
Deze Ratafia word overgeheveld in klein houten tonnen van Frans eiken en weggelegd voor een langere periode.
Dit verschilt van 1,5 jaar tot 10 jaar. De ratafia "dikt" in in de loop der jaren en de vaten worden bijgevuld in een solera systeem om zo te ouderen.
De ratafia is er dus in verschillende varianten. Chardonnay, Pinot Noir of Meunier. Zelfs de authentieke druivensoorten worden hiervoor gebruikt.
De intensiteit en de viscositeit word bepaald door de soort druif, het alcohol distillaat wat word gebruikt en de oudering in de vaten.
Deze vaten liggen meestal zorgvuldig verborgen in een hoekje van de grote champagnekelders.
De beste Ratafia word gemaakt met Marc de Champagne.

Hoe serveer je ratafia?
In Frankrijk serveerd men de ratafia als aperitief. Hier in Nederland serveerd men het meestal als begeleider van een kaasplankje.
Ratafia kan je zowel licht gekoeld 6 a 8 ºC als op kamertemperatuur serveren.
Ook in de mix met wat tonic is het een heerlijk zomers drankje.

Hoe ratafia bewaren?
Ratafia is een versterkte wijn die je na openen nog maanden kunt bewaren in de koelkast.

Ratafia is verkrijgbaar in flessen van 30cl, 50cl, 70cl, 2 liter, 3 liter en 6 liter.
 

Ratafia de Champagne van Dis Donc:
Champagne Louis Casters, blend 3 druiven
Champagne Vincent Couche, 100% Pinot Noir uit Buxeuil
Champagne Vincent Couche, 100% Chardonnay uit Montgueux
Champagne Flavien Nowack
Champagne Moutard


Wat eet je bij ratafia?
Chocolate mousse
Pure chocolade
Cheesecake
Vanille ijs
Crème brulée
Roodfruit taartje
Meloen
Ananas (geroosterde)
Panna cota
Verschillende soorten paté

Kaas:
Langres
Maroilles
Chaource
Bleu d’ auvergne
Mont brison

Wil je meer weten over ratafia?! Luister dan de Podcast van Club du vin aflevering S03E08. Deze is te vinden op Spotify en Apple podcast.